Trans Awareness Week 2021

18/11 – Det binära könssystemets historia

Det inspelade panelsamtalet. Undertexter på svenska och engelska kommer läggas till de närmaste veckorna / Subtitles in English and Swedish will be added in the coming weeks

Tillgänglighet

Denna programpunkt teckenspråkstolkas på svenska. Undertexter på svenska och engelska kommer i efterhand.

19:00 Panelsamtal – Det binära könssystemets historia

Kontext är en oberoende medieplattform på nätet för eftertänksam journalistik och kritisk underhållning. Just nu arbetar vi  med vårt mest ambitiösa tema hittills, som kommer att handla om trans. Som en del av vårt tema kommer vi att göra vår egen granskning av de hinder transpersoner möter idag, både inom vården och juridiskt.

I det här samtalet kommer vi att belysa en del av det vi just nu arbetar med. Vi kommer att titta på tvåkönssystemets historia genom att blicka tillbaka på hur trans- och cispersoner gestaltats i kulturen. Vi kommer också prata om hur cisnormen hänger ihop med andra maktordningar, hur klassamhället och kolonialismen påverkat hur vi ser på kön idag. Det blir en djupdykning i transhistorien tillsammans med en kunnig panel.

Deltagare

Sam Hultin är konstnär som utforskat queer historieskrivning i video- och performance-verk, senast i projektet Eva-Lisas monument, om trans-aktivisten Eva-Lisa Bengtson. Sam är även en del av Kontexts transtema-redaktio

Paloma Halén Román är filmvetare och ordförande för Trans Fest
Stockholm. För Kontext Press har Paloma tidigare skrivit om
samhällskritiken i tv-serien 3%. Hon medverkar i samtalet med fokus på
hur transpersoner och cis-normativitet har skildrats på film.

Timimie Märak lever och andas poesi. En kombination av storstad, fjälluft, rå kärlek och ocensurerad välformulerad frustration. 2012 nådde den ut med texten ”Us Local” People och har sedan dess arbetat med konst där det skrivna och talade ordet är främsta verktyg. Via instagram-kontot @timimiemarak droppar Timmie queersamiska sanningar, konst och self-love selfies.