Trans Awareness Week 2021

14/11 – TRANS ART DAY

På Kvinnofolkhögskolan 

Tillgänglighet: Tillgängligt för rullstol/permobil. Ledarhundar välkomna.

[English below]

Invigning av TAW! Vi inleder veckan med konst, dans, musik och poesi. Ta del av workshops i dans, lip-sync och serieteckning. Vernissage av TAW:s grupputställning. Skaffa dig en ny cool frisyr hos den queera frisörsalongen, Qlipp. Kvällen avslutas med filmvisning från SAQMI.

14.00-14:20: Öppning Trans Awareness Week 2021

(Tillgänglighet: Teckentolkar kommer att finnas tillgängliga.)

14:20-15:00:  REMBODY

REMBODY, Sila Lilo – foto av Stine Kunkel

REMBODY är ett soloframträdande av den ickebinära låtskrivaren Silas Lilo (@junkriver @aldrigensam). Den skapar gripande elektronisk, ambient, indie- och pop musik med texter som framkallar drömmar om motstånd och community.

15:00-17:00 (med chans till förlängning efter 18): Qlipp – queer frisörsalong

Är du i behov av ny cool frisyr? Mika och Elliot är två queera och trans hobbyfrisörer, som tillsammans driver Salong Qlipp (på instagram: @salong_qlipp). De är inte utbildade men klipper gratis (om du vill betala får du och då återinvesteras pengarna i queercommunity).

15:00-15:30: Transforming Swan – dance performance

Transforming Swan

Eli (de/dem/han) är en ickebinär transmaskulin danskonstnär och danspedagog från Stockholm. Eli har både med sin kandidatexamen i danspedagogik och merparten av sitt liv befunnit sig inom dansen. I sitt danskonstnärliga arbete använder de dansen för att utforska teman som identitet, mänsklighet och omvandling. Utifrån sin mångåriga bakgrund och bas i baletten använder han dansens berättande aspekter för att queera baletten.

Detta är även något som Eli gör i sin dansundervisning, där de vill skapa mer utrymme för transpersoner i dansstudierna. För att göra detta har Eli skapat projektet TransDance. 

16:00-16:45: Dans workshop: Eli

Ballerinasko med transflagga

Workshopen kommer vara lite som ett buffé av allt du kan göra inom baletten! Första delen kommer vara mer teknisk och du kommer få lova att prova på grunderna. Den andra delen kommer vara mer konstnärlig och kreativ, vi kommer leka med uttryck, karaktär och berättande. Det kommer bli en möjlighet att få leka, öva och prova nya saker! 

Nybörjarvänligt. 

17:00-18:00: Workshop: Sophie Labelle 

Sophie Labelle – foto av Julie Artacho

Sophie Labelle är en neurodivers transperson, serietecknare och novellförfattare från Montréal i Franska delen av Kanada. Hon är författaren till webbserien Assigned Male, som är en tecknad serie online (webcomic), som hon skrivit på sedan 2014. Hon är även författare till novell serien Ciel. Hon tycker om att samla på stenar och bor i Finland med sin man och deras katt Laszlo. “The Best of Assigned Male” blev nyligen publicerat av Hachette UK.
Workshop kommer hållas på engelska.

18:30-19:30: SAQMI- film program 

(Tillgänglighet: Syntolkar kommer att finnas tillgängliga.)

I’m continuously crying tears of estrogen and tears of testosterone (Jag gråter konstant tårar av östrogen och tårar av testosteron) (2020, 5 min)

Zafira Vrba Woodski

Historien om människor som bryter mot de förväntade normerna i samband med kön och sexualitet är ganska extrem. Våra trans- och queera förföräldrar har upplevt både kärlek och hat, ibland samtidigt.

Jag sörjer ständigt alla de vänner, älskare, partners och föräldrar som dog alldeles för tidigt. Jag minns dem alla. Må deras minne bli en revolution.

I filmen spelar Zafira en gråterska med tårar av hormongel. Testosteronet är från en vän som dog 2020. Östrogenet är Zafiras eget.

Death is my pronoun (död är mitt pronomen) (2020, 14 min)

Zafira Vrba Woodski

Att vara trans handlar om liv och död

Trots det har jag aldrig träffat en transperson som är rädd för döden

Trans är något som borde firas

att leva könsfrit

uppleva könseufori

utforska liminalitet

gestalta kaos och kreativitet

förkroppsliga revolutionär tid

att uttrycka sig bortom språket

Dessa är bara några av våra gåvor.

Vårt mod är en revolution

Death is my pronoun tar oss på en resa från 1600-talets häxprocesser fram till idag, men ger oss även en blick in i framtiden.

Zafira Vrba Woodski är en svensk-tjeckisk konstnär, curator och transaktivist baserad i Stockholm. Zafira arbetar med digitala medier, performance, video, textil och pedagogik. Zafiras arbete handlar om queera släktskap, sorgearbete, nutidsarkeologi och transhistoria.

Blossom (2019, 13 min, Svenskt tal, English subtitles) 

Matti Arbiv and Tekla Andersson

För queera barn utspelar sig sällan tonåren så som vi ser i filmer och som vi hör våra cishet-kompisar beskriva. Jag varken kysstes eller drack eller festade. Jag kände mig moraliskt överlägsen. Avundsjuk och överlägsen. Jag fick lära mig att offra mig själv för något större och viktigare. Sen kraschade jag. Jag kraschade och dog och min livlösa kropp kastades ut i rymden tills den slutligen landade i ett annat universum, där jag väcktes till liv igen. Ingen där visste om att jag hade dött. Ingen visste hur långt jag hade rest och hur det var att förlora all stadig grund och flyta omkring i tomhet.

Space is Quite a Lot of Things (Rymden är ändå ganska mycket) (2021, 11 min, Swedish and English language, English subtitles)

August Joensalo

Nyfikenhet på en värld utan kön sätter oss på en resa genom en värld av maneter och discofarbröder, skapar utrymme för fyra transpersoner att dela hur de förhåller sig (eller inte) till sitt eget kön, föreställer sig visioner av sin egen queera utopi och avslöjar om kön kan kännas i tårna.

August Joensalo är en Helsingforsbaserad filmregissör och författare som använder film som ett medium för att skapa relaterbara utopier för queer- och transpersoner. Den strävar efter att hitta etiska sätt att representera queera kroppar på bild, med särskilt fokus på transberättelser. Genom sitt arbete föreslår den alternativa sätt att vara och existera i denna värld – sätt som faller utanför det binära språket, kropparna och identiteterna. Den tar examen från sin MFA i film på HDK-Valand 2021.

Q&A med Anna Linder, SAQMI och Matti Arbiv efter visningen. Max 30 min.

BIPOC Events 

15.00-17.00: Lipsync Workshop för BIPOC

På Lipsync workshoppen kan ni förvänta er mycket skratt och ”seriöst lekande” men bland annat en konstnärlig utforskning kring din så kallade ”essens”. Deltagarna får utmaningar som kommer utveckla dom långsiktigt som lipsync-performer. Ni kommer få lära er grunden i att lipsynca, lära er historia och kontext, bra tips & tricks och öppna ögonen för nya ideer och tankar inom ert uttryck eller karaktär. Slutligen kommer ni få prova era nya kunskaper under tillfällets gång för att sätta pricket över i:et. Samarbete med lesbiskfrukost Göteborg gör BIOPOC loung möjligt, då vi är en del av lesbiskfukost. Vilket språk vi använder kommer vi bestämma på plats (svenska eller engelska).

Shivanne ”Shishi” Jalal är en dansare och danslärare med många års erfarenhet i både att dansa och att undervisa dans och Lipsync (musikalisk pantomim). Hon är även aktiv inom underground ballroom scenen och tävlar främst i kategorierna Vogue Femme, Femme Queen Realness och Lipsync och är en up-and-coming-namn i den svenska kapitlet av ball-kulturen. Hon har undervisat i olika kulturskolor runt om i stockholm och medverkat i både musikaler och dansframträdanden men blivit mer aktiv i Göteborg som gästlärare.

18:00-19:30 – BIPOC Lounge: Colorism panel

(Tillgänglighet: Teckentolkar kommer att finnas tillgängliga.)

Låt oss prata om elefanten i rummet! Det är vi som tittar på oss själva och som tittar på problemet i vårt samhälle. Hur vi har internaliserat rasismen och hur vi kan ta itu med konsekvenserna. Panelen kommer att följas av en diskussion med deltagarna.

Samarbetet med Lesbisk frukost gör BIPOC lounge möjligt eftersom vi är en del av Lesbisk frukost (Lesbisk makt). Panelen kommer genomföras på engelska.

Moderator: 

Ramona Abdallah is a Lebanese activist and a masters student in gender studies at the University of Gothenburg. She’s interested in decolonial feminist urban approaches and inclusive intersectional design. 

Panelen:

Dalia Alfaghal, en queer, agender, nordafrikansk människorättsaktivist, tänkare, författare och en av grundarna av de inflytelserika initiativen (NoH8 Egypt och Solidarity with Egypt’s LGBT) som har arbetat sedan 2014 med att tillhandahålla påverkansarbete och samla in data om kränkningar av hbtq-personer i Egypten. Dalia fortsätter att utföra sitt arbete från Sverige samtidigt som hon samarbetar med lokala och internationella organisationer i SWANA.

Luie Romero is an activist, poet and educator who focuses on decolonial feminism, antiracism and intersectionality. They are currently working with raising awareness around white fragility and critical whiteness. They have a background in feminist history and philosophy at Kvinnofolkhögskolan.

20:00-21:15 – BIPOC Lounge: Contemporary Dans Workshop

Workshop i modern dans för BIPOC med Sara Mahamad för alla nivåer. Vilket språk vi använder kommer vi bestämma på plats (svenska eller engelska).

Sara Mahamad kommer undervisa en lektion i modern dans/floorwork med öppen nivå. Hon har tidigare under flertalet år undervisat i modern dans och contemporary dans/floorwork. Hon ser fram emot att vara en del av ett sådant här viktigt event och hoppas ni vill komma och dansa med henne! Samarbete med lesbiskfrukost Göteborg gör BIOPOC lounge möjligt, då vi är en del av lesbiskfukost. 

English

At Kvinnofolkhögskolan

Accessibility: Wheelchair accessible. Guide dogs welcome.

Inauguration of TAW! We start the week with art, dance, music and poetry. Take part in workshops in dance, lip-sync and cartooning. Get a new cool hairstyle at the queer hair saloon Qlipp. Opening of TAW’s group exhibition. The evening ends with a film screening from SAQMI.

14-14:20: Opening of Trans Awareness Week 2021

(Accessibility: Sign interpretation will be available in Swedish.)

14:20-15:00:  REMBODY

REMBODY, Sila Lilo – photo by Stine Kunkel

REMBODY is as solo act by queer and non-binary songwriter Silas Lilo (@junkriver @aldrigensam). They map together electronic, ambient, indie and pop with sounds collected from places of struggle. Evoking dreams of resistance and community.

15:00-17:00 (med chans till förlängning efter 18): Qlipp – queer frisörsalong

Are you in need of a new cool hairstyle? Mika and Elliot are two queer and trans hobby hairdressers, who together run Salong Qlipp (on instagram: @salong_qlipp). They have no formal education but cut for free (if you want to pay, the money is reinvested in the queer community). 

15:00-15:30: Transforming Swan – dance performance

Transforming Swan

Eli (they/he) is a non-binary, transmasculine dance artist and pedagogue from Stockholm. Besides doing a BA degree in dance pedagogy, they have spent most their life dancing. In their artistic work, he uses dance to play and explore themes of identity, humanity and transformation. Drawing from his base and long history with ballet, they use the story-telling aspect of the dance to (gender) queer the ballet.

This translates to their teaching, where they want to create space in dance studios for trans* people, with the mindset that everyone can do everything! Recently started the TransDance project.

16:00-16:45: Dans workshop: Eli

Ballerina shoe with trans flag

The workshop will be a bit of a buffét of the things you can do in ballet! One part will be more technical, and you get to try different things and the basics. The second part will be an artistic part, where we play with expression, character and storytelling. It’ll be an opportunity to play and try new things! Beginner friendly.

17:00-18:00: Workshop: Sophie Labelle 

Sophie Labelle – photo by Julie Artacho

Sophie Labelle is a neurodivergent trans cartoonist and novelist from Montréal, in French Canada. She is the author of the webcomic Assigned Male, which has been running since 2014, and the Ciel novel series. She likes to collect rocks and lives in Finland with her husband and their cat Laszlo. ”The Best of Assigned Male” was recently published by Hachette UK.
The workshop will be in English.

18:30-19:30: SAQMI- film program 

(Accessibility: Sight interpretation will be available in Swedish.)

I’m continuously crying tears of estrogen and tears of testosterone (2020, 5 min)

Zafira Vrba Woodski

The history of people who break the expected norms in the context of gender and sexuality is full of extremes. Our trans and queer ancestors have experienced both love and hate, sometimes at the same time. 

I’m continuously crying over my ancestors, friends, lovers, partners and parents who died way too early. I remember them all. May their memories be a revolution.  

In the film, Zafira plays a weeper who cries tears of hormonal gel. The testosterone gel was gifted from a friend who died in 2020. The estrogen gel is Zafira’s own.

Death is my pronoun (2020, 14 min)

Zafira Vrba Woodski

Being trans is a matter of life and death

Yet, I’ve never met a trans person who is afraid of death

Trans experiences should be celebrated 

living gender-blessed 

feeling gender euphoria 

exploring liminal space 

shaping the chaos of creativity 

manifesting beyond language 

embodying revolutionary time 

These are just some of our gifts

Our courage is a rebellion

Death is my pronoun takes us on a journey from the 17th century Witch Trials up until today and gives us a glimpse of the future.

Zafira Vrba Woodski, born 1980, is a Swedish-Czech artist, curator and educator based in Stockholm, Sweden. Zafira works with digital media, performance, video, textiles and pedagogy. Zafiras work explores kinship, queer history, contemporary archeology and trans perspectives.

Blossom (2019, 13 min, Swedish language, English subtitles) 

Matti Arbiv and Tekla Andersson

For queer kids, our teenage years rarely play out the way that we see in movies and hear our cishet peers describe. I didn’t kiss and drink a nd party. I felt morally superior. Envious, yet superior. I was taught to sacrifice myself for the greater cause. Then I crashed. I crashed and died and my lifeless body was thrown out into empty space until it finally landed in a different universe, where I was brought back to life. And no one in that universe knew that I had died. No one knew where I had travelled from and how it was to lose all firm ground and float in emptiness.

Space is Quite a Lot of Things (2021, 11 min, Swedish and English language, English subtitles)

August Joensalo

Curiosity about a world without gender sets a journey through a world of jellyfish and disco uncles, creating space for four trans people to share how they relate (or not) to their own gender, imagine visions of their own queer utopia, and reveal whether gender can be felt in your toes.

August Joensalo is a Helsinki based film director and writer who uses film as a medium for creating relatable utopias for queer and trans people.They aim to find ethical ways to represent queer bodies on image, with a special focus on trans narratives. Through their practice, they propose alternative ways of being and existing in this world – ways that fall outside the binary of language, bodies, and identities. They are graduating from their MFA in Film at HDK-Valand in 2021.

Q&A with Anna Linder, SAQMI aand Matti Arbiv after the viewing. Max 30 min.

BIPOC Events

15.00-17.00: Lipsync Workshop for BIPOC

At the Lipsync workshop you can expect lots of laughter and ”serious play” but also an artistic exploration of your so-called ”essence”. Participants will be given challenges that will help them on the long-term as lipsync performers. You will learn the basics of lipsyncing, learn about history and context, learn great tips & tricks and open your eyes to new ideas and thoughts within your expression or character. Finally, you will get to try out your new skills during the session: the cherry on top. Collaboration with Lesbian Breakfast Gothenburg makes the BIPOC lounge possible, as we are part of Lesbian Breakfast. What language we will use we will decide together (Swedish or English).

Shivanne ”Shishi” Jalal is a dancer and dance teacher with many years of experience in both dancing and teaching dance and Lipsync (musical pantomime). She is also active in the underground ballroom scene, competing primarily in the categories of Vogue Femme, Femme Queen Realness and Lipsync, and is an up-and-coming name in the Swedish chapter of ball culture. She has taught in various cultural schools around Stockholm and participated in both musicals and dance performances, but has become more active in Gothenburg as a guest teacher.

18:00-19:30 – BIPOC Lounge: Colorism panel

(Accessibility: Sign Interpretation will be available in Swedish.)

Let’s talk about the elephant in the room! This is us looking at ourselves, looking at the problem within our community. How we have internalized racism and how to face the consequences. The panel will be followed by a discussion with the participants.

The collaboration with Lesbiskbreakfast makes BIPOC lounge possible as we are part of Lesbiskbreakfast. This event will be held in English)

Moderator: 

Ramona Abdallah is a Lebanese activist and a masters student in gender studies at the University of Gothenburg. She’s interested in decolonial feminist urban approaches and inclusive intersectional design. 

Panelists:

Dalia Alfaghal, a Queer, Agender, North African human rights activist, thinker, writer and one of the founding members of the influential initiatives (NoH8 Egypt and Solidarity with Egypt’s LGBT) that been working since 2014 on providing advocacy, collecting data of violations against LGBT individuals in Egypt. Dalia continues to do their work from Sweden while collaborating with local and international organizations in the SWANA.

Luie Romero is an activist, poet and educator who focuses on decolonial feminism, antiracism and intersectionality. They are currently working with raising awareness around white fragility and critical whiteness. They have a background in feminist history and philosophy at Kvinnofolkhögskolan.

20:00-21:15 – BIPOC Lounge: Contemporary Dance Workshop

Contemporary dance workshop for BIPOC by Sara Mahamad for all levels. What language we will use we will decide together (Swedish or English).

Sara Mahamad will be teaching an open level contemporary floorwork class. She has previously taught Contemporary and Contemporary floorwork for several years. She is looking forward to being a part of such an important event and hopes you will come and dance with her! Collaboration with Lesbian Breakfast Gothenburg makes BIOPOC lounge possible, as we are part of Lesbian Breakfast.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *