Trans Awareness Week 2021

20/11 – Transgender Day of Resilience and Remembrance

Kvällens inspelade sändning. Undertexter på svenska och engelska kommer läggas till de närmaste veckorna / Subtitles in English and Swedish will be added in the coming weeks

Här kommer det snart gå att se det inspelade samtalet

Ljudverket

ENGLISH BELOW

Gå direkt till kvällens programpunkter:

17:30 Transgender Day of Resilience
18:15 Transgender Day of Remembrance  – lokal minnesstund
18:30 Global minnesstund för våra förlorade transsyskon – ljudverk av Maja Karlsson
20:00 och 21:00: Ett rum för att stötta varandra

Livesändning sker här på hemsidan.

Kvällen arrangeras av TDoR-kommittén Göteborg. TDoR-kommittén Göteborg är ett öppet nätverk som organiserar Transgender Day of Remembrance varje år sedan 2011. 

Nino Mick leder oss under kvällen igenom brandtal, sånger av Queerorkestern, Minnesstunder med ljusceremoni både lokalt och globalt, samt ljudverk för alla mördade transsyskon. Mot slutet av kvällen anordnas slutna samtalsrum.

Vill du ha syntolkning av det här eventet eller delar av det?

Det går att få syntolkning via telefon. Det är bra om du använder hörlurar så att du kan lyssna på tolkningen och samtidigt delta i eventet utan att syntolkningen läcker ljud.

Kontakta syntolken innan eventet för att få det tolkat

Skicka ett sms till syntolken Eli Tistelö och meddela att du vill ha tolkning, eller bara ring upp Eli: 073-773 67 03. Ring gärna lite före det börjar. Testa att ringa igen om du inte kommer fram på första försöket, eller skicka ett sms så ringer Eli upp. Eli finns tillgänglig 15 minuter innan start.

Hela kvällen teckenspråkstolkas

Hela kvällens program kommer att tolkas till svenskt teckenspråk. Viktigt om samtalsrummen: Ska du bruka teckentolk behöver du ge dig tillkänna så att du hamnar i samma grupp som teckentolken. Skriv till Host i Zoom i chatten. Vill du hellre mejla och berätta att du tänker vara med och kommer använda teckenspråkstolk kan du göra detta i förväg till: tdorkommitten.gbg@gmail.com.

17:30 Transgender Day of Resilience. 

 Brandtal och sång. Lyssna på berättelser och kamper.

Personer du träffar under kvällen:

Nino Mick- konferencier– poet och lokförare och kvällens konferencier.

Sabrina Sanchez- brandtalare Transaktivist och sexarbetaraktivist. Mexikansk migrant boende i Spanien.

Sanna (anonym, av säkerhetsskäl) – brandtalare

Bella Demhat – brandtalare. En 28-årig transartist från Kurdistan. ”Där jag kommer ifrån säger de att en inte kan skapa konst om en inte har något att berätta. Att det är fåfängt om man gör det. Jag har mycket att berätta med min konst och min aktivism, och jag älskar att slåss genom min konst.”

Yolanda Bohm – poet/brandtalare. Spoken word-artist, transaktivist, föreläsare, lärare, eldkonstnär,  jonglös, cover girl och guldtuss, debuterade 2018 med boken IKON. 2019 hade hon premiär  med föreställningen IDOL på Unga Klara. 2020 kommer nästa lilla revolution.  

Lillion Lost – brandtalare. Neurodivers och icke-binär genderfluid transperson, queer feministisk hbtqai aktivist och aktivist för ämnen runt psykisk ohälsa.  Hen är engagerad i olika slags queeraktivism och skriver dikter och texter, skapar musik och uttrycker sig själv på olika sätt på scen (som läsning, body-performance, dans och sång). Om du vill komma i kontakt är du mycket välkommen att ansluta via Instagram (@lostlillalis).

Jêran Rostam – brandtalare. Förbundsordförande för RFSL Ungdom, den drömmer om en värld som är byggd på gemenskap och solidaritet istället för på makt och förtryck.

Queerkvartetten är en del av Queerorkestern. Låten TDoR skrevs 2014 och Hoppsången 2020. Queerorkestern är en orkester och en kör för alla queera som sjunger, spelar, har spelat eller själva vill lära sig spela instrument.

Maja Karlsson – ljuddesigner producent och artist. Hennes egna projekt inkluderar MAKEMAKE och Style By Magic. Hon är också en del av Urban Schamanism Art-gruppen Born Without Hands.

18:15 Transgender Day of Remembrance 

Lokal minnesstund – en kort minnesstund för de transsyskon som vi som deltar ikväll vill minnas och hedra tillsammans. Det kan vara en transperson som dött en naturlig död, som dött pga sjukdom, suicid eller mord. En saknad röst för dig som deltar.

Skicka in namn, bild plats, ålder (eller dödsdatum) på den du vill ska uppmärksammas och, om du vill, några rader, så läses namnen upp av kvällens konferencier Nino Mick. Du kan också hålla upp en lapp med personens namn på i din ruta, eller något annat du känner är värdefullt. Du väljer själv hur mycket info du vill dela om personen.

Mejla namn (+eventuell annan info) tdorkommitten.gbg@gmail.com och skriv “Lokal minnesstund”. Mejla senast 19 november, vid midnatt.

18:30 Global minnesstund för våra förlorade transsyskon – ljudverk av Maja Karlsson

Nino leder oss igenom en gemensam ljusceremoni medan vi lyssnar på Maja Karlssons ljudverk.

Plattform: Youtube 

För TDoR 2020 har Maja Karlsson komponerat ”Minnesstund för våra förlorade transsyskon”, ett ljudverk byggt på röster från Asien, Afrika, Centralamerika och Europa. 

Rösterna som kommer höras i ljudverket: 

 • Bulut B. Sezer, Istanbul (Turkiet)
 • Maya Ingabire, Bujumbura (Burundi)
 • Siri Landgren, Göteborg (Sverige)
 • Sabrina Sanchez, Mexico city/Barcelona (Mexiko/Spanien)
 • Anichanut Smittira, Koh Phayam (Thailand)
 • Freya Saidin, Kuala Lumpur/Uppsala (Malaysier boendes i Sweden)

Via ett nätverk av röster hjälper vi varandra att komma ihåg, hedra och sörja. Detta verk syftar till att skicka ett meddelande till var och en av oss, att vi inte behöver vara ensamma. Vi kan se varandra, älska varandra och lyfta varandra.

Du hittar namnlistan med alla våra älskade och förlorade transsystrar, bröder och syskon här: https://tdor.translivesmatter.info/

och här: https://transrespect.org/en/tmm-update-tdor-2020/
Statistik, kampanjer, info:https://tgeu.org/tdor/https://tdor.tgeu.org/

Trans Lives Matter (TW: grafiska beskrivningar av dödsorsak): https://tdor.translivesmatter.info/

20:00 och 21: Ett rum för att stötta varandra

Denna del är transseparatistisk, alltså enbart för oss som är transpersoner, enbart för binära och icke-binära transpersoner/icke-binära.

Vi sörjer och stödjer varandra. 

Två pass online, med möjlighet att lyssna och dela sina känslor och tankar kring döden och våra förlorade transsyskon. 

Vi skapar detta digitala rum på Zoom för att stötta varandra på en dag med många olika starka känslor. Transgender Day of Remembrance är en dag att sörja och hedra våra förlorade transsyskon och en dag för oss som lever att ta hand om varandra. I sorg, ilska, rädsla eller andra känslor kan ett lyssnande öra och en gemenskap med andra i liknande situation ge tröst och omsorg. 

Vi vill med omtanke och värme skapa ett så tryggt rum som möjligt för att dela med sig av sina tankar, personliga erfarenheter och känslor. Ett rum att samtala i, eller bara tyst delta. Ett rum av gemenskap, kärleksfullhet, välvillig tolkning av varandras olika sätt att uttrycka sig på. Var och en på sina villkor. Det kommer att finnas trygghetsramar att förhålla sig till.

För vem?

Detta zoom-rum är enbart för binära och icke-binära transpersoner/icke-binära. 

Alla som är med och skapar samtalet är själva transpersoner. Tystnadslöfte ges av alla som deltar.

Kurator Lio Gustavsson på RFSL Göteborg, kommer finnas på plats för att hälsa alla välkomna, gå igenom trygghetsramar och förhållningsregler och ge stöd vid behov. Dessa rum är självorganiserade och det kommer inte att finnas någon samtalsledare som leder samtalen i de olika digitala rummen.

Hur?

Rummen att stötta varandra i är uppdelade i två delar, du kan delta i valfri del eller i båda. 

• Del 1: kl 20-20:45 Ett rum att stötta varandra

• Del 2: kl 21-21:45 Ett rum att stötta varandra

Båda rummen kan syntolkas och teckentolkas! Se nedan.

För att delta i paneldiskussioner, workshops och gruppsamtal behöver du installera Zoom. Webbkamera är valfritt. 

Behöver du teknikhjälp?

Under 20 november kan du: 

– Chatta med Jacob via TDoR Kommittén Göteborgs Messenger
– Ring Carine på 0736 39 51 18

Här hittar du mer information om Zoom

Möteslänk

Ett rum att stötta varandra – Trans Awareness Week
Nov 20, 2020 kl 20:00 eller kl 21:00 (samma länk till båda möten)

Anslut till zoom mötet med följande länk via dator eller zoom app
https://zoom.us/j/93861215036?pwd=dDgrN0YvcXZLOG9KOHdkek1BODEzdz09
Mötes ID/ meeting ID: 938 6121 5036
Lösenord/ Passcode: 560203

Om du ringer in på vanlig telefon
        +46 850 539 728
Mötes ID/ Meeting ID: 938 6121 5036
Lösenord/ Passcode: 560203

Behöver du teknikhjälp?

Under 20 november kan du: 

– Chatta med Jacob via TDoR Kommittén Göteborgs Messenger
– Ring Carine på 0736 39 51 18

Här hittar du mer information om Zoom

Tillgänglighet

Denna del syntolkas och teckenspråkstolkas. Se information längre upp på denna sida. Ska du bruka teckentolk behöver du ge dig tillkänna så att du hamnar i samma grupp som teckentolken. Skriv till Host i Zoom i chatten. Vill du hellre mejla och berätta att du tänker vara med och kommer använda teckenspråkstolk kan du göra detta i förväg till: tdorkommitten.gbg@gmail.com.

Anonymitet

Om du behöver skydda din identitet när du ansluter har vi ett antal krypterade anslutningar vi kan dela ut, ungefär som kontantkort.

Kontakta oss via mejl på kontakt@transawarenessweek.se om du vill ha en sådan anslutning till eventet. Behöver du kunna logga in anonymt med en krypterad anslutning? Hör av dig till oss senast torsdag 19 november kl 22 så skickar vi länk och instruktioner.

Hur kan du vara anonym på Zoom utan krypterad anslutning?

När du går med i ett zoom möte så kommer du se en skärm där det står ”Join a Meeting” och en ruta där du skriver ditt namn, ändra detta om du vill vara anonym. 

Innan du går med i ett möte tänk på att

 • det inte finns några personliga detaljer i bakgrunden.
 • du kan ringa in på telefon till ett zoom möte, då visas endast ditt telefonnummer i zoom mötet.
 • använd hörlurar så att andra inte hör vad som sker i mötet.

När du är inne i ett zoom möte tänk på att:

 • du kan stänga av din kamera så att du inte syns alls.
 • du kan stänga av din mikrofon så att du inte hörs alls.

Du är varmt välkommen!

ENGLISH

This evening is organized by TDoR Committee Gothenburg, an open network that organizes Transgender Day of Remembrance every year since 2011.

Nino Mick is the master of ceremonies during the evening and will leads us thorugh speeches, songs by the Queer Orchestra, memorials with ceremony of lights both locally and globally and a sound piece for all murdered trans siblings. Towards the end of the evening there will be rooms for reflection and mourning. These rooms will be exclusive for trans people.

17:30 Transgender Day of Resilience. 

Speeches and songs. Listen to differents voices.

People you will meet during the evening

Nino Mick- master of ceremonies

Sabrina Sanchez- speakerTransaktivist och sexarbetaraktivist. Mexikansk migrant boende i Spanien.

Sanna (anonymous because of safety reasons) – speaker

Bella Demhat – speaker. 28 year old trans artist from Kurdistan.  ”From where I’m from, they say you can’t make art if you don’t have a story to tell. It’s vain if you do. I have many stories to tell peoples with my art and fight! Because I love to do fighting with arts!” 

Yolanda Bohm – poet and speaker.

Lillion Lost – speaker.

Jêran Rostam – speaker.

Queerkvartetten is a part of Queerorkestern. The song TDoR was written 2014 and Hoppsången 2020. Queerorkestern is a band and a choir for queer people who sings, plays, have played or want to learn how to play an instrument themselves.

Maja Karlsson sound designer, producer and artist in the south of Sweden. Her own projects include MAKEMAKE and Style By Magic. She is also part of the Urban Schamanism Art group Born Without Hands.

More information in English to come.

18.30 Memorial for our lost trans siblings

For TDoR 2020 Maja Karlsson has composed ”Minnesstund för våra förlorade transsyskon” (”Memorial for our lost trans siblings”), a sound piece built on voices from Asia, Africa, Central America and Europe. 

The voices represented: 

 • Bulut B. Sezer, Istanbul (Turkey)
 • Maya Ingabire, Bujumbura (Burundi)
 • Siri Landgren, Göteborg (Sweden)
 • Sabrina Sanchez, Mexico city/Barcelona (Mexico/Spain)
 • Anichanut Smittira, Koh Phayam (Thailand)
 • Freya Saidin, Kuala Lumpur/Uppsala (Malaysian resided in Sweden)

Via a network of voices we will help each other remember, honour and grieve. This piece will aim to send a message to each and every one of us, that we don’t have to be alone. We can see each other, love each other, and lift each other.

You can find the name list with all our loved and lost trans sisters, brothers and siblings here: https://tdor.translivesmatter.info/ and here: https://transrespect.org/en/tmm-update-tdor-2020/

Trans Lives Matter (TW: graphic description of cause of death): https://tdor.translivesmatter.info/